Restricții

Principalele restricții în vigoare

 • Informații din surse sigure
  O sursă de informare corectă, nealimentată de panică poate ajuta populația României să fie vigilentă în felul în care accesează, asimilează și distribuie rafalele de știri prezentate în media. Informați-vă doar din canalele media oficiale și verificați informațiile de fiecare dată. INFORMATII
 • Evenimente
  Este interzisă desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.
  Este interzisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci, precum și în locuri de joacă din interiorul centrelor comerciale.
 • Activități în grup
  Circulația în grupuri pietonale: maxim 6 persoane (care nu sunt din aceeași familie)
  Activități în aer liber: maxim 10 persoane (care nu locuiesc împreună)
 • Activitate fizică
  Încurajăm mișcarea în aer liber, cu respectarea regulilor de distanțare fizică și a restricției de maxim 10 persoane menționate mai sus.
  Activitățile sportive în spații închise pot fi practicate doar de către sportivii legitimați/de performanță.
 • Noile măsuri de relaxare de sarbatori, restricții Covid în vigoare din:

  • 9 decembrie 2021
  • indiferent de rata de infectare (incidență)
  • verificarea calității de vaccinat, trecut prin boală sau testat se va face prin prezentarea certificatul verde (pe hârtie sau în format electronic) de către personalul de serviciu abilitat să verifice
  • accesul vizitatorilor
  • folosirea unui certificat fals sau împrumutat, se consideră infracțiune (dosar penal)

  Vezi hotararea CNSU 112 din 7.dec.2021

  • Masca de protecție (să acopere nasul și gura):
   – este obligatorie în toate spațiile publice închise, și DOAR în spațiile publice deschise cu aglomerări de persoane, mijloace de transport în comun, locul de muncă, piețe, târguri și locurile unde se formează cozi.
   Sunt exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție:
   ✓ copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
   ✓ persoanele care sunt singure în birou;
   ✓ prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
   ✓ reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
   ✓ persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.
  • Circulația persoanelor (în afara locuinței):
   Toate persoanele pot circula fără restricții pe toată durata săptămânii.
  • Programul magazinelor (comerț/prestări servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private):
   ! în magazinele alimentare, farmacii și benzinării se poate intra fără certificat verde;
   Accesul în magazinele nealimentare mici (până în 200 mp) este permis tuturor persoanelor (și fără certificat verde), cu asigurarea unei suprafețe de min. 4 mp / persoană și afișarea la intrare a numărului maxim de persoane care pot fi simultan în incintă.
   Accesul în mall-uri se va permite și persoanelor cu 
   test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
   – doar între orele 05-22, la capacitatea maximă a spațiului (dupa ora 22 este permisă doar livrarea la domiciliu);
   – se aplică, până la 50% din capacitatea spațiului, și activităților sau evenimentelor organizate și desfășurate în spații închise sau deschise de persoanele fizice, operatorii economici, instituțiile publice în următoarele domenii:
   ✓ muzee, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii;
   ✓ săli de sport și/sau fitness;
   ✓ jocuri de noroc;
   ✓ piscine interioare;
   ✓ locuri de joacă pentru copii;
   ✓ săli de jocuri;
   ✓ târguri, bâlciuri, talciocuri.
  • Instituții publice
   – instituțiile publice și operatorii economici să faciliteze accesul la serviciile publice oferite, în situații urgente (de ex. eliberare certificat de deces, certificat de naștere etc.) și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de Covid, prin organizarea activității în mediul on-line, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii Covid.
   – accesul în instituțiile publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, este permis DOAR persoanelor vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
   Sunt exceptate următoarele categorii de persoane:
   ✓ angajații și participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
   ✓ participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
   ✓ persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
   ✓ persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.
  • Evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.)
   – nu sunt permise
  • Cluburi, baruri, discoteci
   – nu este permisă activitatea
  • Restaurante, terase și cafenele
   – până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, între orele 05 – 22.
   – pot funcționa toată noaptea de Crăciun (24-25 dec.) și de Revelion (31 dec – 1 ian).
   – pot participa DOAR persoanele vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
  • Competiții / evenimente / activități sportive
   – între orele 05 – 22la interior și exteriorpână la 50% din capacitatea spațiului, purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de minimum 1mp/persoană.
   !  Competițiile sportive terminate după ora 22 se vor putea desfășura cu spectatori. Persoanele care se întoarc acasă după un meci pot arăta biletul de la meci și nu vor fi sancționați.
   – activitățile recreativ – sportive individuale sau de grup, se pot desfășura în aer liber cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
   – pot participa DOAR persoanele vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
  • Evenimente culturale, artistice și de divertisment (spectacole, concerte, festivaluri publice și private etc.)
   – între orele 05 – 22, până la 50% din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de min. 4 mp/persoană.
   – pot participa DOAR persoanele vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
  • Cursuri de instruire (workshop-uri, training-uri)
   – la interior și exterior, între orele 05 – 22, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 150 de persoane, asigurarea unei suprafețe de min. 2 mp/persoană, purtarea măștii de protecție.
   – au acces 
   DOAR persoanele vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
  • Conferințe
   – la interior și exterior, între orele 05 – 22, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 150 de persoane, asigurarea unei suprafețe de minimum 2/persoană, purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de sănătate publică.
   – 
   au acces DOAR persoanele vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
  • Mitinguri şi demonstrații
   – cel mult 100 de persoane, toți participanțiiobligatoriu cu mască de protecție.
   – pot participa DOAR persoanele vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
  • Turism (cazare hoteluri, pensiuni)
   – se pot face cazări DOAR pentru persoanele vaccinate complet, trecute prin boală, cele cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore).
  • Culte religioase (slujbe / rugăciuni colective):
   – se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp/persoană și purtarea măștii de protecție.
   – pot participa și persoanele care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția Covid.
  • Unități de învățământ vezi ultima modificare din 5 nov 2021.
   – unitățile/instituțiile de învățământ preuniversitar funcționează astfel:
   ✓ cu prezență fizică acolo unde minimum 60% din personal este vaccinat sau rata de infectare (incidență) este sub 3‰, începând cu data de 8 nov 2021.
   ✓ în regim online acolo unde mai puțin de 60% din personal este vaccinat sau rata de infectare (incidență) este peste 3‰, începând cu data de 8 nov 2021.
   – consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de reluare a cursurilor, cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB. Decizia se ia prin raportare la fiecare zi de vineri, conform situației privind personalul vaccinat, publicată și actualizată săptămânal pe site-ul inspectoratului școlar județean/ISMB.
   – prin excepție, unitățile de învățământ special reiau cursurile începând cu data de 8 nov 2021 cu prezența fizică.

  Copiii sub 12 ani NU trebuie să aibă certificat Covid sau test negativ, dar trebuie însoțiți de un adult vaccinat sau trecut prin boală.
  Persoanele fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale COVID-19 ale UE sau documente compatibile cu aceste certificate, fac dovada vaccinării, testării sau vindecării prin intermediul unui document, pe suport de hârtie sau în format electronic emis de respectivul stat, în limba țării respective și în limba engleză.

  Scanarea codulului QR de pe certificatul digital COVID-19

  Documente utile

  Declarație pe proprie răspundere
  Pentru circulația în afara locuinței/gospodăriei între 22:00-5:00
  Adeverință angajator
  Pentru circulația în afara locuinței/gospodăriei între 22:00-5:00
  Generare declarație/adeverință online
  Permite generarea și semnarea documentelor pe calculator/telefon
  Declarația/adeverința pot fi prezentate pentru control și pe telefon/tabletă, cu condiția ca pe documentul prezentat să existe semnătura olografă (de mână) și data la care a fost redactat.

  Scenarii

  Scenariul verde

  <1 caz/1000 de locuitori

  Scenariul galben

  1-3 cazuri/1000 de locuitori

  Scenariul roșu

  >3 cazuri/1000 de locuitori

  Cum se stabilește carantina zonală?

  Procedura stabilită prin legea 136/18.07.2020 pentru carantina zonală este următoarea:

  1. Direcția de Sănătate Publică (DSP) face o analiză pe baza metodologiei legale și propune carantinarea zonală Institutului Național de Sănătate Publică (INSP)
  2. INSP evaluează analiza de situație locală propusă de către DSP
  3. INSP avizează sau nu propunerea DSP
  4. INSP, în cazul avizării favorabile, o transmite Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU)
  5. CJSU decide
  6. Șeful Departamentului pentru situații de urgență instituie, prin ordin, carantina zonală

  Metodologia pentru carantină include mai multe condiții decât rata de infectare de peste 6 la mia de locuitori, cum ar fi, spre exemplu, criteriul demografic: care este procentul din populație peste 65 de ani.