Informaţii despre COVID-19

Înainte de a fi aprobate, vaccinurile sunt testate temeinic pentru a fi sigure.

Vaccinurile sunt testate riguros înainte de a putea fi introduse într-o ţară. Medicii experţi şi oamenii de ştiinţă respectă standarde internaţionale stricte pentru a hotărî dacă să aprobe sau nu un vaccin. Asemenea tuturor medicamentelor, vaccinurile pot avea efecte secundare, care în general sunt minore sau temporare. Efectele secundare mai grave sunt extrem de rare. Este mult mai probabil ca o persoană să fie grav afectată de o boală decât de vaccinul împotriva acesteia.

Studiile clinice pentru vaccin implică o gamă diversă de voluntari.

În cadrul studiilor clinice, subiecţii se oferă voluntar să fie vaccinaţi şi să testeze vaccinul. Aceşti voluntari trebuie să provină din zone geografice diferite şi să fie de rase, etnii, genuri şi vârste diferite. De asemenea, printre voluntari ar trebui să se numere persoane cu afecţiuni de sănătate preexistente care le expun unui risc mai mare de îmbolnăvire. Astfel, vaccinul va fi sigur şi eficient pentru toată lumea.

Nu vei putea crea un vaccin împotriva COVID-19 acasă.

Dezvoltarea vaccinurilor este un proces tehnic complicat, care nu poate fi realizat acasă. Necesită testări amănunţite în laborator, urmate de studii clinice în care sunt implicaţi mii de voluntari. La nivel de ţară, vaccinurile trebuie să fie aprobate de către medici experţi şi oameni de ştiinţă.

Studiile clinice pentru vaccinul împotriva COVID-19 respectă normele privind etica şi siguranţa.

Vaccinurile împotriva COVID-19, asemenea tuturor vaccinurilor, trebuie să respecte protocolul standard de dezvoltare pentru a testa eficienţa vaccinului şi a identifica orice probleme de siguranţă sau efecte secundare frecvente. Sunt incluse mai multe etape de testare, cu zeci de mii de voluntari.

Consumul de alcool nu previne infectarea şi nu vindecă bolnavii de COVID-19.

Alcoolul nu te protejează împotriva infectării cu coronavirus. Consumul excesiv de alcool poate creşte riscul de a dezvolta alte probleme de sănătate.

Dacă sunt purtate corect, măştile medicale nu vor avea ca efect inspirarea unei cantităţi mai mici de oxigen sau a unei cantităţi mai mari de dioxid de carbon.

Măştile medicale, numite şi măşti chirurgicale, sunt măşti plate sau cu pliuri, care se prind pe cap cu şnururi sau elastice. Dacă sunt purtate mult timp, măştile medicale pot fi incomode. Cu toate acestea, purtarea îndelungată nu are ca efect inspirarea unei cantităţi mai mici de oxigen sau a unei cantităţi mai mari de dioxid de carbon.

Ingerarea de clor sau de dezinfectant este periculoasă şi nu previne COVID-19.

Clorul şi alte soluţii dezinfectante sunt substanţe toxice. Nu este sub nicio formă permis să le pulverizezi în gură, să le bei sau să le introduci în orice alt fel în corpul tău. Acestea trebuie folosite cu grijă şi doar pentru a dezinfecta anumite suprafeţe.

Consumul de alcool metilic sau de alcool etilic este periculos, nu previne infectarea şi nu vindecă bolnavii de COVID-19.

Metanolul şi etanolul sunt substanţe toxice. Ingerarea acestora nu omoară coronavirusul care provoacă COVID-19, ci poate duce la dizabilităţi sau chiar deces. Uneori, metanolul şi etanolul sunt utilizate în produse de curăţare, care pot fi folosite cu grijă pentru a dezinfecta anumite suprafeţe.

Nu poţi verifica dacă ai COVID-19 ţinându-ţi respiraţia.

Faptul că îţi poţi ţine respiraţia timp de cel puţin 10 secunde fără a tuşi sau a simţi un disconfort nu înseamnă că nu ai COVID-19 sau altă afecţiune pulmonară. Cea mai eficientă modalitate de a verifica dacă te-ai infectat cu coronavirus este efectuarea unui test de laborator.

Consumul de usturoi nu previne infectarea şi nu vindecă bolnavii de COVID-19.

Usturoiul este un aliment sănătos care poate ucide unii microbi, dar nu există dovezi că acesta ar proteja împotriva COVID-19. Cea mai eficientă modalitate de a te proteja împotriva COVID-19 este să păstrezi o distanţă sigură faţă de alţi oameni şi să-ţi cureţi mâinile frecvent şi cu multă atenţie.

Căldura şi umiditatea nu opresc răspândirea COVID-19.

Te poţi îmbolnăvi de COVID-19 indiferent de condiţiile meteo, chiar dacă vremea este caldă şi însorită. Au fost raportate cazuri de COVID-19 şi în ţări cu climă caldă. Cea mai eficientă modalitate de a te proteja împotriva COVID-19 este să păstrezi o distanţă sigură faţă de alţi oameni şi să-ţi cureţi mâinile frecvent şi cu multă atenţie.

Consumul de ardei iute nu previne infectarea şi nu vindecă bolnavii de COVID-19.

Deşi ardeii iuţi sunt gustoşi, aceştia nu previn şi nu vindecă COVID-19. Cea mai eficientă modalitate de a te proteja împotriva COVID-19 este să păstrezi o distanţă sigură faţă de alţi oameni şi să-ţi cureţi mâinile frecvent şi cu multă atenţie.

Antibioticele nu previn infectarea şi nu tratează bolnavii de COVID-19.

Antibioticele sunt eficiente doar împotriva bacteriilor, nu şi împotriva virusurilor. Boala COVID-19 este provocată de un virus. Pacienţilor care suferă de COVID-19 li se pot administra antibiotice pentru tratarea infecţiilor bacteriene care ar putea apărea în paralel.

Lămpile ultraviolete nu ar trebui folosite pentru a preveni infectarea sau a vindeca bolnavii de COVID-19.

Lămpile UV nu trebuie folosite pentru dezinfectarea pielii sau a mâinilor. Acestea pot irita pielea şi deteriora ochii. Curăţarea mâinilor cu soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau cu săpun şi apă este cea mai eficientă modalitate de a îndepărta virusul care provoacă COVID-19.

Înţepăturile de ţânţar nu răspândesc coronavirusul.

Nu există dovezi că virusul se poate răspândi prin înţepăturile de ţânţar. COVID-19 se răspândeşte în principal prin secreţiile eliminate atunci când o persoană infectată tuşeşte, strănută sau vorbeşte. Se poate răspândi şi dacă atingi o suprafaţă infectată şi apoi îţi atingi ochii, nasul sau gura. Pentru a te proteja, curăţă mâinile frecvent şi dezinfectează suprafeţele din casă pe care le atingi frecvent.

Muştele de casă nu răspândesc coronavirusul.

Nu există dovezi că virusul se poate răspândi prin muştele de casă. COVID-19 se răspândeşte în principal prin secreţiile eliminate atunci când o persoană infectată tuşeşte, strănută sau vorbeşte. Se poate răspândi şi dacă atingi o suprafaţă infectată şi apoi îţi atingi ochii, nasul sau gura. Pentru a te proteja, curăţă mâinile frecvent şi dezinfectează suprafeţele din casă pe care le atingi frecvent.

Sunt puţine şanse ca virusul care provoacă COVID-19 să poată fi răspândit prin încălţăminte.

Probabilitatea ca boala COVID-19 să fie răspândită prin încălţăminte este foarte mică. Cu toate acestea, ca măsură suplimentară de siguranţă, poţi lăsa încălţămintea la intrarea în locuinţă, mai ales dacă ai bebeluşi sau copii mici care stau mult pe jos. Acest lucru va preveni contactul cu murdăria sau resturile de pe talpă.

COVID-19 este provocat de un virus, nu de o bacterie.

Virusul care provoacă COVID-19 face parte dintr-o familie de virusuri denumite Coronaviridae. Antibioticele nu sunt eficiente împotriva virusurilor. Unele persoane bolnave de COVID-19 dezvoltă în paralel şi o infecţie bacteriană, motiv pentru care medicii pot recomanda antibiotice.

Majoritatea bolnavilor de COVID-19 îşi revin.

Majoritatea persoanelor care iau COVID-19 pot prezenta simptome uşoare sau moderate şi îşi pot reveni datorită asistenţei medicale. Dacă prezinţi simptome precum tuse, febră sau dificultăţi în respiraţie, solicită imediat asistenţă medicală. Înainte de a merge la un cabinet medical sau la sital, discută telefonic cu un doctor. Dacă ai febră şi locuieşti într-o zonă în care există bolnavi de malarie sau febră dengue, sună imediat un doctor.

Scanerele termale măsoară temperatura, dar nu pot detecta COVID-19.

Scanerele termale pot indica dacă o persoană are febră. COVID-19 poate provoca febră, însă nu orice persoană bolnavă de COVID-19 are simptome febrile. În plus, scanerele termale nu pot indica dacă o persoană care încă nu a făcut febră este infectată, deoarece, de la momentul infectării, poate dura între 2 şi 10 zile până la apariţia febrei.

Nu doar persoanele în vârstă riscă să ia COVID-19.

Orice persoană, indiferent de vârstă, se poate infecta cu coronavirus. Persoanele în vârstă de peste 60 de ani şi cei care suferă de afecţiuni precum astm, diabet şi boli cardiace prezintă o probabilitate mai mare de a dezvolta complicaţii. Cu toţii trebuie să încercăm să prevenim infectarea, curăţându-ne mâinile frecvent şi păstrând o distanţă sigură faţă de alţi oameni.

Nu s-a dovedit că hidroxiclorochina tratează sau vindecă COVID-19.

Hidroxiclorochina şi clorochina sunt folosite ca medicamente în tratarea malariei şi altor boli. Au fost studiate ca posibile medicamente de luat în considerare în tratarea COVID-19, dar datele disponibile în prezent indică faptul că nu reduc numărul de decese cauzate de COVID-19 şi nu sunt eficiente în cazul persoanelor cu simptome moderate. Hidroxiclorochina şi clorochina pot trata malaria şi bolile autoimune. Cu toate acestea, folosirea lor în cazul altor boli sau fără supraveghere medicală poate avea efecte secundare grave şi ar trebui evitată.