Combaterea dezinformării

Să distingem adevărul de ficțiune

Aveți îndoieli cu privire la anumite știri? Iată cum stau lucrurile:

Criza actuală necesită luarea unor măsuri de urgență. UE ia toate măsurile necesare pentru a garanta că vaccinul contra COVID-19 este sigur, eficient și disponibil tuturor celor care au nevoie de el cât mai curând posibil.

Din păcate, nu există încă niciun vaccin sau tratament pentru coronavirus. Ca atare, UE nu a adoptat și nici nu a autorizat încă vreun vaccin. Cu toate acestea, ea a contribuit deja la mobilizarea a 15,9 miliarde EUR în cadrul conferinței donatorilor privind răspunsul global la coronavirus, pentru a sprijini cercetarea în vederea obținerii unui tratament și a unui vaccin. În plus, în august 2020, Comisia a semnat un prim acord cu compania farmaceutică AstraZeneca pentru achiziționarea unui eventual vaccin împotriva coronavirusului. În același timp, Comisia se află în discuții preliminare cu câteva alte companii. UE face tot ce este posibil pentru a asigura cât mai curând accesul la vaccinuri eficiente și sigure contra COVID-19 pentru toți cei care au nevoie de ele. Vaccinarea este una dintre cele mai mari realizări în domeniul sănătății publice. La nivel mondial, aceasta permite salvarea a cel puțin 2-3 milioane de vieți omenești în fiecare an și la evitarea paraliziei și a altor boli de lungă durată pentru încă și mai multe persoane. Deși UE sprijină activ și cu fermitate vaccinarea, ea nu dorește și nici nu intenționează să o impună statelor membre.

Pe de altă parte, mulți răspândesc mesaje antivaccinare care nu se bazează pe dovezi științifice. Acestea induc teama, cauzând un prejudiciu important pentru sănătatea publică. Afirmațiile nefondate potrivit cărora vaccinurile ar modifica ADN-ul sau i-ar otrăvi pe pacienți – în sprijinul cărora se aduc argumente îndoielnice sau teorii nedovedite științific – sunt suficiente pentru a-i speria și a-i determina pe oameni să respingă ideea vaccinării, lucru care i-ar putea proteja de complicații medicale severe sau care le-ar putea chiar salva viața. COVID-19 s-a dovedit a fi un virus extrem de periculos, oamenii de știință și virusologii fiind supuși unei presiuni fără precedent în încercarea de a găsi un antidot și de a-l distribui cât mai rapid posibil. Luând în considerare această presiune și faptul că vaccinurile în lucru se bazează pe virusuri modificate genetic, UE a fost de acord ca testele clinice să fie scutite de procedura de evaluare a riscurilor pentru mediu în vederea accelerării procesului. Înainte de a fi propuse publicului, vaccinurile vor trebui totuși să fie supuse unei perioade de testare menite să garanteze că pot fi administrate în siguranță.

Când vine vorba de virus, nu contează de unde vii, de ce etnie ești sau ce pașaport deții.

În diferite părți ale lumii, unii încearcă să lanseze diverse acuzații, vorbind despre virusul european, virusul chinezesc sau virusul american. În realitate, este vorba de un virus care se transmite de la o persoană infectată la alta prin secreții ale aparatului respirator (în timpul strănutului, al tusei sau prin expirare) și nu este transportat de către o populație sau un anumit grup. Dacă ați citit că virusul este răspândit în mod deliberat de migranți sau de grupuri etnice specifice, vă asigurăm că nu există niciun temei științific în acest sens. De fapt, este vorba de o criză globală care necesită solidaritate la nivel mondial.

Nu vă entuziasmați dacă citiți online că s-a găsit un „tratament minune”

Dacă dați crezare unor sfaturi medicale care provin din surse necunoscute sau nefiabile, riscați să vă puneți în pericol sănătatea și să îi privați pe alții de medicamente esențiale sau de echipamente medicale indispensabile. UE finanțează cercetarea cu privire la coronavirus și eventuale tratamente și vaccinuri, iar atunci când se înregistrează progrese, vom ști cu toții. Până atunci, feriți-vă de tratamentele care nu au fost încă aprobate și administrate pe scară largă. Dacă nu ați avea încredere în ele în vremuri normale, de ce ați face-o acum?

Gândiți-vă de două ori înainte de a partaja informațiile postate pe platformele de comunicare socială cu privire la astfel de tratamente și asigurați-vă că informațiile privind evoluția situației actuale provin din mai multe surse de încredere. Un astfel de exemplu îl constituie discuțiile ample legate de hidroxiclorochină (un medicament utilizat pentru a preveni și trata malaria), în ciuda faptului că studiile controlate efectuate au arătat că medicamentul este ineficient împotriva coronavirusului. Nu încercați să vă autoadministrați acest medicament sau orice alt „tratament minune” la care se face publicitate online fără să vorbiți înainte cu medicul dumneavoastră.

În aceeași idee, nu luați în serios articolele care vorbesc despre rezultate pozitive senzaționale obținute în urma unor tratamente experimentale administrate pe scară mică. Atâta timp cât un studiu nu este încă confirmat prin experimente la scară largă și dovezi solide, acesta nu trebuie să fie considerat ca fiind o alternativă la strategiile de vaccinare. De fapt, chiar dacă aceste tratamente se dovedesc a fi eficiente, va fi în continuare extrem de important pentru sănătatea publică să se promoveze prevenirea bolilor și să se ușureze povara pe care o suportă sistemele noastre de sănătate.

Până în acest moment, Comisia a aprobat un tratament împotriva COVID-19, pe baza unei evaluări științifice și a recomandării EMA. De asemenea, la sfârșitul lunii iulie Comisia a asigurat accesul la tratament pentru 30 000 de pacienți, medicamentele fiind în prezent distribuite în statele membre.

Coronavirusul se transmite doar prin secreții sub formă de picături mici, care sunt răspândite atunci când persoana infectată strănută, tușește sau expiră, nu și prin rețelele mobile.

Pe internet circulă informații potrivit cărora introducerea rețelelor 5G ar fi cauza epidemiei de coronavirus. Este fals. Teoriile conspirației leagă în mod eronat 5G de pandemia de coronavirus, probabil pentru că ambele sunt relativ noi și invizibile. Tehnologia 5G este pur și simplu viitoarea generație de rețele mobile și, ca și rețelele 4G actuale, nu poate interacționa cu vreun virus. Aceasta utilizează undele radio pentru a conecta diferite dispozitive și nu transmite virusul, care supraviețuiește doar în secrețiile din tractul respirator. Mai mult, cazurile de infectare cu noul coronavirus au apărut peste tot în lume, chiar și în zonele unde tehnologia 5G nu a fost încă implementată. În multe țări în care nu există rețele 5G s-au înregistrat, totuși, focare epidemice de coronavirus mari. Pur și simplu nu există nicio legătură între coronavirus și rețelele 5G.

Protejarea cetățenilor este principala prioritate a UE, motiv pentru care limitele de expunere stabilite de UE urmează principiului precauției (o abordare de tipul „paza bună trece primejdia rea”). De fapt, în UE, limitele de expunere pentru publicul larg, inclusiv pentru 5G, sunt de 50 de ori mai mici decât pragul stabilit (conform dovezilor științifice disponibile), care ar putea avea impact asupra sănătății umane. Pentru a putea fi autorizate să funcționeze, toate instalațiile 5G trebuie să respecte aceste standarde extrem de ridicate. Dacă nu ar fi existat nicio modalitate de a utiliza tehnologia 5G fără a pune în pericol sănătatea și bunăstarea populației din Europa, UE nu ar fi recomandat utilizarea sa, iar statele membre ar fi interzis-o.

UE a pregătit un plan coordonat pentru redresarea Europei, care le oferă sprijin cetățenilor și întreprinderilor și continuă, în același timp, să soluționeze problemele în materie de sănătate.

Chiar și într-un moment în care țările din Europa impun noi măsuri de izolare pentru a stopa răspândirea virusului după ce au depistat noi cazuri de infectare cu coronavirus, UE își axează eforturile pe relansarea activității economice și pe construirea unei Europe mai echitabile, mai ecologice și mai digitalizate. Planul de redresare, cu un buget total de 1,85 de mii de miliarde EUR, va ajuta Europa să își revină după criză și va sprijini mai multe sectoare europene. Printre altele, este vorba de programe majore precum „Next Generation EU”, care vor asigura o redresare durabilă, favorabilă incluziunii și echitabilă pentru toată lumea – inclusiv pentru cei din zonele rurale și cei care au fost grav afectați de criză. Fondul „Next Generation EU”, care a fost creat cu contribuția tuturor statelor membre, va sprijini creșterea activității economice în Uniunea Europeană. Pentru a putea beneficia de fonduri, statele membre vor trebui să adopte reforme economice, fără a impune măsuri de austeritate.

UE dorește, de asemenea, să se asigure că cetățenii pot continua să călătorească în Europa fără să se expună riscului de a contracta boala. „Re-Open EU”, platforma web lansată pentru a-i ajuta pe europeni să călătorească pe durata pandemiei de COVID-19, este actualizată cu cele mai recente informații esențiale cu privire la restricțiile de călătorie și la condițiile de intrare pe teritoriul fiecărei țări din UE. Deși situația evoluează permanent, UE și statele membre pun pe primul plan siguranța și bunăstarea cetățenilor, chiar și când aceștia călătoresc.

Nu există nicio conspirație în spatele efortului mondial de stopare a pandemiei. Oamenii de știință caută un vaccin pentru noi toți.

Dacă vedem că se conturează o teorie prin care se caută un țap ispășitor pentru toate problemele noastre, ar trebui să fim precauți și să nu îi dăm crezare. În general, teoriile conspirației sunt captivante, deoarece prezintă un răspuns foarte simplu și direct la o întrebare complexă. Ele au formate previzibile și se concentrează pe un „dușman” precis și ușor de identificat. Aceste teorii urmează abordări stereotipice și previzibile, care sunt reproduse în diferite scenarii, schimbându-se doar persoana vizată. Nu vă lăsați păcăliți de aceste afirmații false și mult prea simpliste pentru a găsi răspunsul la actuala criză sanitară atât de complexă.

Una din aceste teorii susține, fără a se baza pe nicio dovadă credibilă, că Bill Gates este creatorul acestui coronavirus ca parte a unui plan abominabil. Evident că nu este adevărat. Fundația Bill și Melinda Gates este implicată de mult timp în lupta împotriva eradicării bolilor periculoase în întreaga lume, cum ar fi poliomielita. Fundația a donat 125 de milioane de dolari pentru efortul internațional colectiv de a dezvolta și implementa teste de diagnosticare, tratamente și vaccinuri pentru noul coronavirus. De asemenea, această fundație a contribuit la campania de strângere de fonduri privind răspunsul global la coronavirus inițiată de Comisia Europeană la 4 mai. Suma de 15,9 miliarde EUR strânsă de la donatori va fi utilizată pentru dezvoltarea și implementarea pe plan mondial a unor teste de diagnosticare, tratamente și vaccinuri pentru noul coronavirus. Bineînțeles că orice vaccin va trebui să fie supus unor teste clinice riguroase înainte de a fi aprobat.

Noul coronavirus reprezintă în continuare o amenințare la adresa sănătății oamenilor și este foarte posibil să constatați o creștere a numărului de cazuri în regiunea dumneavoastră.

Fiecare generație de europeni s-a confruntat cu o provocare sau o amenințare majoră: pentru generația noastră, este vorba de COVID-19. Noul coronavirus este atât de periculos pentru că este contagios. Oricine se poate infecta și poate suferi complicații grave. Caracterul excepțional al acestui virus este recunoscut la nivel global, Organizația Mondială a Sănătății fiind nevoită să declare pandemie. UE a reacționat acordând prioritate sănătății și securității cetățenilor, colaborând îndeaproape cu statele membre în vederea coordonării și partajării informațiilor și utilizând fiecare instrument aflat la dispoziția sa pentru a încetini răspândirea virusului și pentru a găsi soluții. Datorită acțiunilor întreprinse de statele membre și de UE, precum și prin sacrificiile asumate de populație, răspândirea acestui coronavirus a fost limitată, cel puțin pentru moment. În prezent nu știm cum va evolua pandemia în viitor, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice posibilitate.

Măștile faciale sunt complementare altor măsuri preventive, nu prezintă niciun risc și trebuie utilizate și eliminate în mod corespunzător.

Ne dorim cu toții să ne protejăm de noul coronavirus, iar măștile, dacă sunt utilizate corect, ne pot ajuta să ne menținem siguranța și sănătatea în timpul acestei pandemii. Purtarea măștii este un act de solidaritate. Dacă o persoană infectată, care nu prezintă simptome, poartă o astfel de mască, îi poate proteja pe ceilalți atunci când se află în spații aglomerate și închise (magazine sau mijloace de transport public).

Totuși, ar fi greșit să credem că dacă purtăm măști suntem întru totul protejați. Ele vin doar în completarea altor tehnici preventive, cum ar fi spălarea mâinilor și distanțarea fizică. Masca trebuie să fie purtată și îndepărtată în mod corect, deoarece, în caz contrar, ea poate fi sursă de infectare.

Dacă este utilizată corect, masca nu poate cauza hipoxie (privare de oxigen) sau hipercapnie (intoxicație cu dioxid de carbon). UE ia măsuri pentru a se asigura, prin testele la care sunt supuse înainte de a fi exportate în UE și după sosirea în statele membre, că măștile distribuite prin intermediul mecanismelor de sprijin ale UE sunt de calitate suficientă. UE depune eforturi pentru a asigura buna gestionare a deșeurilor generate de măști și echipamentele medicale. Este important să nu uităm că utilizarea măștilor faciale trebuie să țină seama de cele mai recente dovezi științifice, precum și de situația pe plan local. Este important să urmați cele mai recente recomandări ale autorităților sanitare din țara dumneavoastră.

Suntem cu toții expuși riscului de a ne infecta cu noul coronavirus.

Atât tinerii, cât și persoanele în vârstă se expun dacă ignoră sfaturile emise de autorități. În prezent, nu există niciun vaccin împotriva coronavirusului și încă nu se știe exact dacă pacienții au dobândit imunitate după ce au fost infectați. În același timp, nu știm încă ce efecte pe termen lung are virusul. Cercetările științifice pe această temă sunt în curs, dar nu avem suficiente date despre virus pentru a evalua gravitatea efectelor sale. Ce știm cu siguranță este că oricine se poate infecta.

Tuturor ne revine un rol în combaterea virusului. Trebuie să ne protejăm sănătatea proprie și pe cea a persoanelor vulnerabile și să evităm supraîncărcarea serviciilor medicale. Trebuie să ne spălăm bine pe mâini, să evităm să ne atingem fața și să respectăm distanțarea socială în spațiile publice, dar și să ne izolăm dacă avem simptome și să luăm legătura cu medicul de familie: acestea sunt cele mai eficiente modalități prin care putem opri răspândirea noului coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății le recomandă persoanelor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de coronavirus, de exemplu prin respectarea igienei mâinilor și a căilor respiratorii și prin autoizolare.

Măsurile de limitare a răspândirii sau de izolare adoptate în Europa sunt temporare. Ele nu indică sfârșitul democrației sau pierderea valorilor europene.

Respectarea măsurilor de distanțare socială și de limitare a răspândirii salvează vieți și stopează răspândirea coronavirusului. Aceste măsuri se bazează pe cele mai recente dovezi științifice și informații de care dispun factorii de decizie din statele membre. În același timp, UE colaborează cu statele membre pentru a atenua, cât mai mult posibil, efectele și provocările izolării. Ea le-a furnizat statelor membre o foaie de parcurs cu recomandări pentru o aplicare coordonată a măsurilor de răspândire atunci când acestea sunt necesare pentru a ține sub control focarele de coronavirus, acordând o atenție deosebită respectării valorilor UE, cum ar fi statul de drept și drepturile democratice. Valorile europene fundamentale, precum libertatea de circulație și de exprimare, fac parte integrantă din modelul și modul de viață al UE și sunt mai importante ca niciodată în această perioadă de criză. UE se angajează să se asigure că aceste valori sunt respectate în toate statele membre și în afara Uniunii, în această perioadă dificilă.

Pe rețeaua de internet există roboți care difuzează informații false despre criza provocată de coronavirus în Europa.

Creșterea masivă a dezinformării online și a informațiilor false despre coronavirus ne împiedică să distingem ușor adevărul de minciună. Anumite informații înșelătoare, difuzate în masă prin intermediul unor conturi false de rețele sociale, în special de roboți care execută sarcini automatizate pe internet și pe rețelele sociale, se pot dovedi a fi foarte dăunătoare pentru dumneavoastră și pentru cei apropiați. Aceste informații false sunt structurate în așa fel încât să pară credibile și demne de partajat, ceea ce le face și mai periculoase. Gândiți-vă de două ori înainte de a difuza informații pe platformele dumneavoastră de rețele sociale. Nu uitați, informațiile trebuie să provină numai din surse fiabile și sigure: dacă, în mod normal, nu ați avea încredere în sursa care difuzează știrea, de ce ați face-o acum?

UE colaborează cu diferite platforme online pentru a combate problema conturilor false și a roboților, din care mulți au fost deja îndepărtați. În această perioadă de criză, când temerile și tensiunile sunt exacerbate, existența conturilor false și a roboților online este cu atât mai periculoasă. Puteți detecta informațiile false în trei etape simple:

  1. Verificați sursa. Vi se pare falsă?
  2. Verificați faptele expuse. Le regăsiți și în alte surse de știri online?
  3. Verificați intenția. Știrea a fost difuzată de roboți?

Sursa: https://ec.europa.eu/info/index_ro